Document

بازگشت

زمان مطالعه : ۹ دقیقه

بیرون زدگی دیسک کمر

علت دیسک کمر

مراحل فتق دیسک کمر اغلب به صورت تدریجی ایجاد می شود، و در اکثر مواقع فرسایش ایجاد شده به خاطر بالا رفتن سن، می تواند باعث از بین رفتن دیسک کمر شود. با افزایش سن، دیسک های کمر بخشی از مایع درونی خود را از دست می دهند. این شرایط باعث کاهش انعطاف پذیری دیسک کمر و مستعد شدن آن برای فرسایش یا پارگی دیسک حتی در نتیجه یک کشش یا پیچ خوردن ناچیز می شود.

اکثر افراد نمی توانند علت دیسک کمر را تشخیص دهند. گاهی اوقات، استفاده از عضلات کمر به جای عضلات پا و ران برای بلند کردن اجسام بزرگ و سنگین می تواند باعث فتق دیسک شود و این شرایط بطور خاص باعث پیچ خوردن و حرکت دیسک در زمان بلند کردن این اجسام می شود. در موارد نادر، صدمه های احتمالی در نتیجه افتادن یا ضربه های وارد شده به کمر نیز می تواند باعث ایجاد فتق دیسک کمر شود.

علائم و نشانه های بیرون زدگی دیسک کمر

در این حالت شما ممکن است درد ملایم تا شدید در گردن یا کمر خود داشته باشید، یا هیچ علایم دیسک کمر نداشته باشید و دردی را احساس نکنید. فتق دیسک کمر گاهی اوقات در تصویر برداری های انجام شده از ناحیه کمر افراد بدون هیچ علامت خاص قابل تشخیص است. هنگامی که فرد دچار جدایی دیسک می شود و یک بخش از دیسک از ناحیه عادی قرارگیری آن خارج می شود، امکان وارد شدن فشار روی اعصاب نخاعی یا طناب نخاعی وجود دارد. در اصطلاح به این شرایط «رادیکولوپاتی» گفته می شود. در این حالت فشار وارد شده می تواند باعث ایجاد درد پایین کمر یا درد، بی حسی، یا ضعیف شدن پاها شود.

نوع و محل ایجاد علائم دیسک کمر بستگی به موقعیت و مقدار فشار وارد شده به اعصاب دارد. در این رابطه می توان شرایط زیر را مشاهده کرد:

اگر فرد در مهره های گردن دچار فتق دیسک کمر شود، ممکن است با درد، احساس سوزش، بی حسی، ضعیف شدن، یا ترکیبی از این شرایط در دست، شانه، یا گردن خود مواجه شود.

اگر فرد در محل ستون فقرات به فتق دیسک کمر دچار شود، ممکن است با درد، احساس سوزش، بی حسی، ضعیف شدن، یا ترکیبی از این شرایط در ناحیه پشت، باسن، یا پاها یا داغی کف پا مواجه شود. در اکثر موارد این علائم فقط در یک طرف بدن مشاهده می شود.

اغلب، علائم فتق دیسک با انجام فعالیت های خاص یا قرار گرفتن در بعضی شرایط تشدید می شود. اگر شما به مشکل فتق دیسک در ناحیه ستون فقرات مبتلا شدید، احتمالاً:

درد شما ممکن است با نشستن، خم شدن، و کشیدن بدن تشدید شود.

درد ممکن است هنگام بیدار شدن از خواب یا پس از باقی ماندن در یک موقعیت مشخص برای یک دوره طولانی تشدید شود.

در این حالت ممکن است نیاز به تغییر وضعیت بطور مکرر وجود داشته باشد.

در این شرایط فرد ترجیح می دهد به جای نشستن در حالت ایستاده قرار گیرد.

اگر شما به مشکل فتق دیسک در ناحیه گردن مبتلا شدید، علائم شما معمولاً با نشستن یا دراز کشیدن طولانی بطور مشخص تشدید یابد.

روش های تشخیص دیسک کمر (فتق مهره کمر)

متخصص فیزیوتراپی از طریق انجام معاینه های خاص شامل بررسی سابقه بیماری و استفاده از ابزارهای مناسب می تواند احتمال ایجاد فتق دیسک کمر را بررسی نماید. برای مثال، متخصص فیزیوتراپی در این رابطه فعالیت های زیر را انجام خواهد داد:

از شما سوالات خاص درباره محل و نوع درد، ضعف و سایر علائم مشکل خواهد پرسید.

از شما می خواهد بر روی یک تصویر از بدن نواحی خاص ایجاد درد، بی حسی و احساس سوزش را مشخص نمایید.

معاینات لازم را برای بررسی قدرت و احساس عضلات انجام می دهد تا به این ترتیب میزان شدت فشار وارد شده به اعصاب را مشخص کند.

طرز قرار گرفتن بدن در هنگام فعالیت مثل راه رفتن، نشستن و انجام فعالیت های مختلف بدنی را بررسی می نماید.

دامنه حرکتی ستون فقرات، دست ها و پاها را اندازه گیری می کند.

از آزمایش های خاص، همچون آزمایش بلند کردن پای صاف یا آزمایش بلند کردن پاهای صاف در حالت متقاطع (حالتی که پاها بر روی هم قرار گرفته است) برای کمک به تشخیص فتق دیسک استفاده می کند.

از درمان دستی برای ارزیابی دامنه حرکتی مفاصل و عضلات ستون فقرات استفاده می کند.

اگر شما دچار ضعف عضلات و از دست دادن احساس یا درد بسیار شدید هستید، آزمایش های تشخیص خاص همچون عکس برداری ام آر آی، الکترومیوگرافی، یا آزمایش هدایت عصبی ممکن است برای بررسی وضعیت شما لازم باشند. در این حالت متخصصان فیزیوتراپی با پزشکان و سایر متخصصان سلامت بطور مستقیم کار می کنند تا به این ترتیب مطمئن شوند مشکل شما بطور دقیق تشخیص داده شده و برای درمان پارگی دیسک کمر از روش های مناسب استفاده می شود.

تحقیقات انجام شده در این حوزه نشان می دهد که در اکثر موارد (که شامل ضعیف شدن عضلات یا ایجاد سطح بالای درد است)، مراقبت های محافظه کارانه همچون فیزیوتراپی دارای نتایج به نسبت بهتر در مقایسه با استفاده از روش های درمانی مبتنی بر انجام عمل جراحی هستند.

اگر بررسی ها و معاینات انجام شده توسط متخصص فیزیوتراپی نشان دهد هیچ علائمی از فشرده شدن عصب وجود ندارد و شما نیز علائمی از ضعیف شدن یا بی حسی عضلات در خود مشاهده نکنید، درمان را می توان بلافاصله بر روی شما آغاز کرد. به هر حال، اگر معاینات انجام شده نشان دهند که فتق دیسک باعث وارد شدن فشار به اعصاب شده است، متخصص فیزیوتراپی در ابتدا با یک پزشک متخصص در این رابطه صحبت کرده و پس از دریافت نظر وی درمان شما را آغاز می نماید.

آیا همه دیسکهای بیرون زده ناحیه کمر و گردن دیگر نیاز به جراحی دارند؟

بسیاری از افراد تجربه درد گردن یا کمردرد را داشته اند یا در بستگان و نزدیکان خود دیده اند. بیرون زدگی دیسک یکی از شایع ترین بیماری های ستون فقرات بوده که باعث شده کمر درد، دومین علت مراجعه بیماران به پزشکان باشد. درهای ناحیه ستون فقرات ممکن است حالت انتشاری داشته باشد و در ناحیه بین دو کتف ، شانه ها و دستان در دیسک های گردن و ناحیه لگنی و پاها در دیسکهای کمر حس می شود.

عامل ایجاد کننده بیرون زدگی دیسک:

دلایل متعددی را جهت این مشکل مطرح میکنند که مهم ترین آنها شامل انجام ورزش های سنگین استفاده ناصحیح از ستون فقرات در محیط کار، صندلی نا مناسب ، ژنتیک و افزایش وزن میباشد.

دیسک کمر در چه سنی بیشتر است؟

تمام رده های سنی ممکن است دچار این مشکل و بیماری شوند. چه بسا شدت این بیماری در یک فرد جوان بیشتر از یک فرد میان سال یا مسن باشد. گاهی اوقات در افراد میانسال و مسن به علت درگیری مفاصل ستون فقرات و استخوانی شدن بافتها، دردهای مزمن و طولانی را بیمار تجربه نماید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در مواردی که علائم گردن درد و کمر درد بیشتر از ۴ تا ۶ هفته طول کشیده باشد و یا اینکه علائم نقص عصبی مانند کاهش یا از بین رفتن قدرت اندام ها و بی اختیاری ادرار و مدفوع ایجاد گردد، سریعا باید به پزشک مراجعه گردد.

عامل ایجاد کننده بیرون زدگی دیسک 

قسمت عمده دردهای ناحیه گردن و کمر به کمک دارو، لیزر پرتوان ، فیزیوتراپی و نرمش های لازم برطرف خواهد شد لیکن در برخی مورد از روش های دیگری جهت کنترل و درمان این دردها استفاده می شود. روش هایی هم چون اپیدورال گردنی یا کمری استفاده از دیسکوژل در دیسک های گردن یا کمر ، لیزر دیسک و آندوسکوپی دیسک باعث بهبود علائم و برطراف شدن مشکلات ناشی از دیسک می شود .

کدام روش درمانی مناسب درد کمر شماست؟

لازم به ذکر است انتخاب هر یک از این روشها برپایه معاینات بیمار و میزان شدت بیرون زدگی دیسک می باشد. این روش ها تاثیر بسزایی در جلوگیری از پیشرفت شدت دیسک و همچنین درمان بیرون زدگی دیسک داشته و نسبت به جراحی های بازستون فقرات عوارض کمتری را ایجاد می کنند.

چه زمانی باید دیسک بیرون زده را جراحی کرد؟

دسته کمی از بیماران مبتلا به دیسک، ممکن است نیاز به جراحی باز داشته باشند. بیرون زدگی های متعدد دیسک ، لغزندگی مهره ها در ستون فقرات، شکستگی همزمان مهره های ستون فقرات از جمله مواردی هستند که نیاز به انجام جراحی باز دارند.

عوارض جراحی دیسک کمر چیست؟

عوارض جراحی های باز شامل صدمات عصبی ناشی از جراحی، چسبندگی های پس از جراحی و دردهای پس از اعمال جراحی بوده که برخی از این مشکلات به کمک روش های کمتر تهاجمی قابل کنترل می باشد.

انواع روش های جراحی غیرتهاجمی دیسک کمر:

بیمارانی که به علل مختلف از جمله سابقه جراحی ستون فقرات قبلی ، بیماری های روماتیسمی کهولت سن و یا ورزشهای سنگین دچار مشکلات مفاصل ستون فقرات شده اند دسته ای از افراد دردمند هستند که به کلینیک های درد مراجعه می کنند. همه این افراد از درد ناحیه کمر یا گردن شکایت دارند و در بررسی ها و تصویر برداری تنگی کانال قابل توجهی دیده نمی شود لیکن مشکلات مفاصل ستون فقرات مشهود است. این بیماران تحت درمان های بلوک های عصبی و یا رادیو فرکوئنسی مفاصل ستون فقرات قرار می گیرند که این روش ها باعث بهبود درد و فراهم نمودن زمینه لازم جهت فعالیت های روزمره بیماران می شود.

انواع روش های جراحی غیرتهاجمی دیسک کمر

لازم به ذکر است انجام این اعمال دارای شرایط خاصی می باشد که باید حتما توسط همکاران فلوشیپ درد انجام پذیرد. در بیمارانی که به علل مختلف امکان عمل های جراحی باز برای آنان مقدور نیست به طور مثال بیماری های شدید قلبی و یا ریوی لیکن دچار دردهای ستون فقرات و دیسک هستند روش های عمل های بسته جایگزین بسیار مناسبی برای ایشان می باشد.


در صورتی که بیماران به صورت مناسب جهت اقدامات جراحی بسته مانند دیسکوژل یا لیزر دیسک یا آندوسکوپی دیسک انتخاب شوند نتایج بسیار خوب و پاسخ دهی های مناسبی از این روش ها در بیماران مشاهده می کنیم. در پاره ای از بیماران بخصوص افرادی که تحت عمل جراحی قبلی ستون فقرات قرار گرفته اند و یا دردهای شدیدی داشته لیکن امکان جراحی برای ایشان وجود ندارد، استفاده از پمپ های نخاعی و یا محرک های نخاعی جهت کنترل درد آنها پیشنهاد می گردد. این دو روش از تکنیکهای پیشرفته کنترل درد بود و موارداستفاده خاص داشته که توسط همکاران فلوشیپ درد تشخیص و استفاده می گردد.

انواع روش های جراحی غیرتهاجمی دیسک کمر

در بیماران مبتلا به دیسک گردن که پارگی دیسک اتفاق نیوفتاده باشد و به خصوصی در سنین جوانی استفاده از تکنیک دیسکوژل یا همان Absolute gel درمان های بسیار مناسبی برای ایشان بوده و میتواند با درصد موفقیت بالا باعث درمان این دیسک ها گردد.

گاهی اوقات بیمارانی که دچار سردردهای مقاوم به درمان هستند که پس از بررسی های لازم منشا ایجاد کننده این گونه سردردها می تواند مهره های گردنی بوده و پس از درمان مشکل ناحیه گردن سردرد این افراد نیز به طور کامل بر طرف می شود.

در اثر سقوط از ارتفاع و یا پوکی استخوان در افراد مسن یا ضربات مستقیم به ستون فقرات ممکن است مهره ها دچار شکستگی شود که به دنبال آن دردهای شدیدی در ناحیه کمر یا گردن برای بیماران ایجاد می کند. در این افراد لازم است عکس برداری های مناسب صورت پذیرد و یکی از روشهای تزریق اپیدورال، تزریق سیمان و یا جراحی برحسب شدت شکستگی برای بیماران در نظر گرفته شود. بدیهی است استفاده از روش های غیرتهاجمی یا کمترتهاجمی جهت درمان و کنترل دیسک های بیرون زده ستون فقرات در قدم اول منطقی تر بوده و افراد می توانند سریع تر به فعالیت های روزمره خود بازگردند. خصوصا روش هایی هم چون دیسکوژل و آندوسکوپی دیسک که درمانهای بسیار موفقیت آمیز در زمینه دیسک های گردن و کمر هستند.
مراجعه به یک فوق تخصص درد می تواند در کنترل و درمان این بیماری موثر واقع شود. 

 

کلینیک توانبخشی دکتر نظری با در اختیار داشتن تیم تخصصی مجرب و بروزترین ابزار در خدمت بیماران عزیز می باشد. برای دریافت وقت مشاوره و ویزیت آنلاین از طریق نوبت دهی سایت اقدام کرده یا با شماره تلفن های کلینیک در تماس باشید یا از امکان ویزیت آنلاین سایت استفاده نمایید.


  

آدرس:
تهران، میرداماد، تقاطع شریعتی میرداماد، پلاک 2 واحد 5 - 09016391575 - 02122921489

مقالات پیشنهادی

%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D9%88%DB%8C%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%AF-%D9%85%D9%81%D8%A7%D8%B5%D9%84.jpg
بهترین ویتامین برای درد مفاصل