بازگشت
تومور استخوانی چیست؟
تومورهای استخوانی یا سرطان استخوان زمانی رشد می کنند که سلول های استخوانی به طور غیرقابل کنترلی تقسیم می شوند و یک توده یا ضایعه بافتی غیر طبیعی را تشکیل می دهند.
بیشتر تومورهای استخوانی غیر سرطانی (خوش خیم) هستند. تومورهای خوش خیم معمولا تهدید کننده ی حیات نیستند و در بیشتر موارد به دیگر اعضای بدن پخش نمی شوند.
بسته به نوع تومور، گزینه های درمانی بسیار متفاوتی وجود دارد که از یک درمان مراقبتی تا جراحی برای خارج کردن تومور را در بر می گیرد.
برخی تومورهای استخوانی سرطانی (بدخیم) هستند. تومور های بدخیم استخوانی می توانند متاستاز بدهند. (باعث شوند تا سلول های سرطانی درون بدن پخش شوند.)
در بیشتر موارد، درمان تومور های بدخیم یک درمان ترکیبی است که شامل شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی می شود.
تومور های استخوانی می توانند هر استخوانی از بدن را تحت تاثیر قرار دهند و در هر استخوانی رشد کنند (از سطح استخوان تا مرکز استخوان که مغز استخوان نامیده می شود.) یک تومور در حال رشد (حتی یک تومور خوش خیم) بافت سالم را از بین می برد و استخوان را تضعیف می کند و استخوان را نسبت به شکستگی ها آسیب پذیر تر می کند.
وقتی یک تومور استخوانی سرطانی است، یا یک سرطان استخوانی اولیه است یا ثانویه. یک سرطان استخوان اولیه از استخوان شروع شده است در حالی که سرطان استخوان ثانویه از نقطه دیگری در بدن شروع شده است و سپس با متاستاز دادن به استخوان منتشر شده است. به سرطان ثانویه استخوان، بیماری متاستاتیک استخوان نیز می گویند.
برخی از سرطان هایی که از جای دیگر شروع شده اند و به استخوان نیز منتشر می شوند شامل موارد زیر هستند: سینه، ریه، تیروئید، کلیه، پروستات، سرطان استخوان اولیه
چهار مورد از شایع ترین سرطان های اولیه استخوان شامل موارد زیر است:
مالتیپل میلوما
مالتیپل میلوما شایع ترین سرطان اولیه استخوان است. این سرطان، یک سرطان بدخیم مغز استخوان (بافت نرم مرکز بسیاری از استخوانها که سلول های خونی را تولید میکند) است. هر استخوانی در بدن میتواند دچار این سرطان بشود.
مالتیپل میلوما در هر سال تقریبا شش نفر از هر صد هزار نفر را درگیر میکند. طبق آمار موسسه ملی سرطان، تقریبا نود هزار نفر در هر سال در حال زندگی با این بیماری هستند. بیشتر بیماران در سنین بین ۵۰ تا ۷۰ سالگی دیده میشوند. مالتیپل میلوما به طور معمول با شیمی درمانی، رادیوتراپی و در برخی موارد با جراحی درمان می شود.
استئوسارکوما
استئوسارکوم دومین سرطان اولیه شایع استخوان است. هر ساله دو تا پنج نفر در یک جمعیت یک میلیونی به این بیماری مبتلا میشوند که بیشتر این بیماران کودکان و نوجوانان هستند. بیشتر تومور ها اطراف زانو و در استخوان های فمور (ران) یا تیبیا (ساق پا) رشد می کنند. دیگر مناطق شایع شامل مفصل ران و شانه میشوند. استئوسارکوما به طور معمول با شیمی درمانی و جراحی درمان می شود.
سارکوم یوئینگ
سارکوم یوئینگ معمولا در افرادی که در بازه سنی ۵ تا ۲۰ سال هستند رخ میدهد. شایع ترین مناطق درگیر شامل ران، ساق پا، لگن، بازو و دنده ها می باشند. سارکوم یوئینگ به طور معمول با شیمی درمانی و جراحی یا رادیوتراپی درمان می شود.
کندروسارکوما
کندروسارکوما یک تومور بدخیم متشکل از سلول های تولید کننده غضروف است. این بیماری بیشتر در افراد بین سنین ۴۰ تا ۷۰ سال دیده میشود. بیشتر در مفصل ران، لگن یا شانه رخ میدهد. در بیشتر موارد، جراحی تنها درمان مورد استفاده برای کندروسارکوما است.
تومورهای استخوانی خوش خیم
انواع مختلفی از تومورهای خوش خیم استخوانی وجود دارد، همینطور برخی بیماری ها می توانند یک تومور استخوانی را تداعی کنند در حالی که در واقع یک تومور استخوانی نیستند و در بسیاری از موار، درمان مشابهی همچون یک تومور را نیاز دارند.
برخی از انواع شایع تومور خوش خیم استخوانی و دیگر بیماری هایی که با تومور ها در یک گروه قرار می گیرند شامل موراد زیر می شوند:
فیبروما غیر استخوانی
کسیت استخوانی تک رنگ (ساده)
استئوکندروما
تومور جاینت سل
انکندروما
دیسپلازی فیبرو
کندروبلاستوما
کیست استخوانی آنوریسمال
استئوئید استئوما
علائم تورموهای استخوانی خوش خیم
بیماران دارای تومور استخوانی معمولا در ناحیه تومور درد را احساس می کنند. درد به طور معمول به صورت مبهم و تیرکشنده توصیف می شود که ممکن است شب ها شدیدتر شود و گاهی ممکن است با فعالیت بدتر شود.
دیگر علائم تومور استخوانی میتواند شامل تب و تعریق شبانه باشد.
بسیاری از بیماران هیچ علامتی ندارند و در عوض یک توده بدون درد را ذکر میکنند.
اگرچه تومورهای استخوانی به علت تروما و آسیب ایجاد نمی شوند، اما یک آسیب می تواند موجب شود تا تومور شروع به اذیت کردن فرد بکند. آسیب همچنین می تواند باعث شود که یک استخوان که توسط یک تومور تضعیف شده است، بشکند یا دچار انفصال شود. این اتفاق می تواند شدیدا دردناک باشد.
در برخی موارد، تومور خوش خیم ممکن است به طور تصادفی هنگامی که به دلیل دیگری مثل آسیب زانو یا پیچ خوردن مچ پا عکس رادیولوژی گرفته می شود کشف شود.
کلینیک توانبخشی دکتر نظری با در اختیار داشتن تیم تخصصی مجرب و بروزترین ابزار در خدمت بیماران عزیز می باشد. برای دریافت وقت مشاوره و ویزیت آنلاین از طریق نوبت دهی سایت اقدام کرده یا با شماره تلفن های کلینیک در تماس باشید یا از امکان ویزیت آنلاین سایت استفاده نمایید.
آدرس:
تهران، میرداماد، تقاطع شریعتی میرداماد، پلاک 2 واحد 5 - 09016391575 - 02122921489