بازگشت
آرتروز(استئوآرتریت)وعلائم آن
آرتروز (به فرانسوی: Arthrose) بیماری بسیار شایعی است که در تمام مناطق جغرافیایی دیده میشود. به این بیماری، ورم مفاصل و استخوانها و آماس مفصلیاستخوانی هم گفته میشود.
آرتروز یک بیماری تخریبی پیشرونده در غضروف مفاصل است ولی علیرغم نامگذاری آن، یک بیماری التهابی نیست (بر خلاف روماتیسم مفصلی) چون التهاب در این بیماری یک عارضه ثانویه میباشد.
در آرتروز تحلیل غضروف مفصلی و درگیری استخوان زیر غضروفی داریم که باعث التهاب بافتهای اطراف میگردد. این عارضه ممکن است هر یک از مفاصل را درگیر سازد ولی شایعترین مفاصل درگیر عبارتند از مفاصل دست،پا، زانو، ران و ستون فقرات ولگن.
این بیماری بسیار شایع است و در ۲۵٪ ویزیتهای پزشکان عمومی و ۸۰٪ رادیوگرافی افراد بالای ۶۵ سال دیده میشودآرتروز بیماری مَفصلی است که ابتدا غضروف مفصل را درگیر مینمایدوبیانگرنارسایی مفاصل است.
غضروف بافتی لغزنده است که انتهاهای استخوانها را در یک مفصل میپوشاند. استخوانها داشتن حرکتی آسان بر روی یکدیگر را مدیون غضروفهای سالم هستند. وظیفه دیگر غضروفها جذب تکانهها در طی حرکات فیزیکی میباشد.
در بیماری آرتروز غضروفها نازک شده و بتدریج در برخی نواحی از بین میرود که باعث میشود استخوانهای زیر غضروفها به همدیگر ساییده شوند. نهایتاً درد، التهاب و کاهش حرکت در مفصل به وجود آید. به مرور زمان مفصل شکل طبیعی خودش را از دست میدهد و زوائدی استخوانی در لبههای آن ایجاد میگردد که خود باعث درد و ناراحتی بیشتر میشود.
تفاوت ارتروزباروماتیسم مفصلی
برعکس سایر التهابهای مفصلی مانند روماتیسم مفصلی، آرتروز تنها مفاصل را درگیر مینماید و به سایر اندامها کاری ندارد. روماتیسم مفصلی افراد جوانتر را مبتلا میکند و ممکن است علاوه بر درگیری مفصل فرد احساس مریضی، خستگی یا تب نماید. درد مفاصل، محدودیت حرکت و کاهش انعطافپذیری مفاصل، التهاب و تورم مفصل، معمولاً بدون گرما یا تب همراه درگیری مفاصل، نشت (افیوژن) مفصل و صدای ترق و تروق یا صدای ساییده شدن با حرکت مفصل مبتلا (گاهی).
درد ممکن است در آغاز خفیف باشد، ولی میتواند به قدری شدید گردد که زندگی و خواب بیمار را دچار اختلال کند. درد مفاصل موجب عدم تحرک کافی بیمار میشود که این خود باعث لنگیدن، تحلیل رفتن و ضعیف شدن ماهیچههای پیرامون مفصل مبتلا و شل شدن رباطها میگردد.
تغییرات مفصلی دایمی هستند و بیماری ماهیت پیشرونده دارد. استئوآرتریت (آرتروز) یک نوع شایع از آرتریت است که در آن از دست دادن تدریجی غضروف از مفاصل به وقوع می پیوندد.
علایم
علایم شایع استئوآرتریت شامل درد، خشکی، کاهش بعضی حرکات مفصل و تغییرات در شکل مفاصل درگیر است.آزتروزغالبا به صورت دردی عمقی درمفصل مبتلا توصیف می شودکه این درد با کارکرد مفصل تشدید می یابد وبا استراحت برطرف می شود اما با پیشرفت بیماری ممکن است درد دائمی شود.
تشخیص
تشخیص آرتروز اولین گام برای اطمینان یافتن از درمان مناسب آن است.تشخیص آرتروزمعمولا براساس ویژیگی های بالینی ( علائم ) ورادیوگرافی ( عکس )صورت می گیرد در مراحل اولیه رادیوگرافی ممکن است طبیعی باشد اما با از بین رفتن غضروف مفصل تنگ شدگی فضای مفصل وسایر تغییرات آشکارمی گردد.
دو نوع اصلی آرتروز وجود دارد که علل به وجود آورنده مختلفی دارند:
آرتروز با علت نامشخص (ایدیوپاتیک): آرتروز ایدیوپاتیک علت قابل تشخیصی ندارد (در حال حاضر شناخته نشده است) ممکن است محدود باشد (محدود به یک یا دو مفصل) یا عمومی باشد (در سه مفصل یا بیشتر)
آرتروز ثانویه: به وسیله شرایط زمینه ای ایجاد می شود مثل آسیب به مفاصل، تجمع کلسیم درون مفصل، سایر شرایط مرتبط با استخوان و مفصل (مثل روماتیسم) یا شرایط پزشکی مثل دیابت.
علت بیماری
علت دقیق این اختلال ناشناخته است. به نظر میرسد نتیجه ترکیب یا تعامل عوامل مکانیکی با سایر عوامل در افرادی با زمینه ارثی باشد. عوامل افزایش دهنده خطر چاقی، بالارفتن سن و فعالیتهایی که با فشار به مفاصل (میکروتروما) همراهند نظیر رقص، فوتبال، موسیقی یا قالی بافی، دیابت، سندرم مارفان، بیماری ویلسون و آلکاپتونوری میباشند.ضربه های شدید واستفاده مکرر از مفصل نیز از عوامل خطرساز مهم جهت آرتروز هستند.
تقریباً اغلب افراد بالای ۵۰ سال به درجاتی به استئوآرتریت مبتلا هستند. آرتروز در خانمها بیشتر از آقایان بروز میکند ولی دلیل آن هنوز به درستی مشخص نشده است.
پیشگیری
1-از خوردن غذاهای چرب پرهیزکنید وبه جای آن مصرف فراوان میوه وسبزی را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
2-از اضطراب واسترس دوری کنید.
3-هنگام کار با کامپیوتر سعی کنیدگردن خود را راست نگه داشته وشانه را عقب بدهید.قوز کردن هنگام کارطولانی با کامپیوتر سبب دردهای گردن وشانه ها می شود.
کلینیک توانبخشی دکتر نظری با در اختیار داشتن تیم تخصصی مجرب و به روزترین ابزارها در خدمت بیماران عزیز می باشد.
برای دریافت وقت مشاوره و ویزیت از طریق نوبت دهی سایت اقدام کنید و یا با شماره تی کلینیک در تماس باشید یا از امکان ویزیت آنلاین سایت استفاده نمایید.